четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Проект „Живеем заедно“ в лесо-парк „Княжевска гора“

Ето ни отново. Седмица след началото пак сме заедно, в Княжево, на мястото, където искаме да вложим доброто си отношение към заобикалящата ни градска среда. Да отдадем сърце и физическо усилие за благото на местната общност.




Живеем в свят, в който нищо не стои на едно място, движението и промените са постоянни. Това впечатление ни очакваше и на бъдещата компост площадка до гората, непосредствено зад общинските кофи за смет. Заварихме я отново с разхвърлян по нея боклук, след почистването преди една седмица. Често явление в София, след като бездомните кучета са търсили храна в хорския боклук. Гледката не ни обезкуражи – върнахме лентата малко назад, почистихме отново и продължихме напред с подравняване и подготвяне за поставяне на компостерите.
Повече за проекта за компостиране прочетете в нашия блог Храна за Земята.

 



По очертанията на мястото засадихме храсти – за жива ограда и красив естествен завършек.


След като храстите бяха засадени, продължихме с почистване на дерето от още много строителен боклук, голяма част от който буквално беше вече „засаден“ дълбоко в земята. Разширявайки обсега на предвидените в проекта ни дейности, освободихме естествения ход на рекичката.



Завършихме деня със засаждането на първото дръвче – лъже кипарис  (Chamaecyparis sp.) - в бъдещата зона за отдих.
Наложи се няколко пъти да разглеждаме предварителния план и да обмисляме как ще е най-добре да се разположат предвидените за там пейки, къде кои дръвчета и храсти да се посадят и как точно да се оформят пътечките. Всеки имаше своите креативни и обосновани предложения. Окончателното решение остана за следващия път.

Децата и слънцето, и в този ден бяха неизменното ни вдъхновение. Слънцето – с меката си есенна топлина и подкрепа за свършване на повече работа. Децата – с непринудения си поглед, любопитно участие и чаровна помощ.